gott slut och

GOTT NYTT 2010Merry Christmas

Önskas alla
bloggstalkers
publicerade kommentatorer
opublicerade kommentatorer
annat löst folk
se upp för tomten i kväll, vem vet vad han bär ut i sin säck!


abstinens och avvänjning

av sitt liv är inte helt lätt, det går inte som tåget att komma in i lunken av absolut inget
att inse att man inget kan göra, att inget finns att göra

det är mörkt när man vaknar, oavsett när man vaknar, dagen är som en lång natt

man behöver inte ”klä upp” sig man behöver inte ens raka sig för mörkret är så totalt så ingen ser om du ser ut som en rövare i mörkret

nope, det enda du kan göra är att slappa och ta igen dig,

telefonen är avslagen, uppkoplingen mot omvärlden med hjälp av en dongel är som ett segt tuggummi så att bara informera sig om omvärlden tar tid, tid som finns men som man inte vill slösa bort då det är bättre att bara ta igen sig.

vila bort allt som tryckt på och pressat, pressat både hjärnan och kroppen för att någon gång långt fram komma igen och” ta tag” i livet.

det tar nog ett tag men jag kommer nog dit, av att njuta av just ingenting, att vila upp och hämta upp krafter.

nej, nu handlar det bara om just det, att överleva lunken, att inse att det är precis vad som behövs för att orka vidare.

snart hägrar julen, maten, tomten och samvaro……………

 


vissa kommentarer....

....kommenteras och publiceras inte på denna blogg utifrån denna strikta härmed presenterade kommentarsfilosi med följande kommentarsregel


Jag välkomnar kommentarer från er läsare och försöker besvara dem så mycket jag hinner. Tyvärr finns det personer som inte vågar stå för sina åsikter, utan pepprar på med anonyma eller icke anonyma icke självreflekterande  kommentarer där mina och andras motiv, iaktagelser, tjuvlyssnande, reflekterande, ironiserande, civilstånd  och resonemang ifrågasätts. Det är väldigt otillfredställande att diskutera med människor som inte ens är självreflekterande eller kanske inte uppger någon signatur i sina kommentarer.
Jag har också ledsnat på rasistiska, sexistiska, nedlåtande eller på andra sätt stötande kommentarer. Dessa är lyckligtvis inte så vanliga, men de förekommer. Jag är en varm försvarare av yttrandefriheten, men det betyder inte att jag behöver acceptera vad som helst på min blogg.

Min tolerans rörande ovanstående kommer sannolikt trots allt att vara tämligen hög, eftersom jag som sagt är en varm försvarare av yttrandefriheten. I synnerhet när angrepp och anklagelser riktas mot mig personligen; ni får gärna tycka att jag är en idiot – även om jag förstås uppskattar om ni håller det för er själva och funderar om ni själv inte är en större idiot.
Försök att placera mig fack jag inte själv valt eller uppmaningar om att jag borde något  går FETT bort.
Inte heller är det okej med länkar till bloggar eller andra webbplatser med rasistiskt, sexistiskt eller på andra sätt stötande innehåll. Vidare kommer jag inte att tillåta ren reklam för andra konkurerande bloggar eller webbplatser. Därför gäller från och med nu nedanstående regler. Kommentarer som bryter mot ett eller flera av dessa regler kommer inte att publiceras om det inte anses ha ett stort medvärde i kommande blogginlägg.

1. Anonyma kommentarer publiceras  inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn, mailadress, sko- och bh storlek (bh-storlek i förekommande fall)telefonnummer och hemadress,   .

2. Undvik rasistiska, sexistiska eller på andra sätt stötande kommentarer.

3. Tilltala mig som du själv vill bli tilltalad. Det finns ingen anledning att ta till svordomar, anklagelser eller misstänkliggöranden av bloggarens motiv, civilstånd eller värderingar. Fråga hellre än att påstå.

4. Tipsa gärna om andra bloggar eller webbplatser som är relevanta i sammanhanget.

5. Kommentarsfältet är inte till för personliga meddelanden till mig eller någon annan. För sådant, samt tips på ämnen att blogga om; mejla mig på jonas@singelochmalt.se.

Enväldigt tolkningsföreträde rörande dessa regler står jag med stolthet för.PS. vill tillägga att även om dessa regler kan upplevas som ett bekymmer när ni vill komentera så ser jag ändock fortsättningsvis fram emot ert besök på min blogg och min nu nära kommande jordenruntresa DS

PS+ till anonym kommentator:  ja jag vet vem ni är som håller ögonen på mina sopor, er kommentar publiceras inte pga det personliga påhopp som fanns i kommentaren  DS-

bland adventsstakar och stjärnor


älskar julen och väntan på julen.
kan det varar vackrare än när snön ligger och det lyser från alla fönster från adventsstakar och stjärnor och  trädgårdarna lyser upp av den ena fantastiska ljusslingan efter den andra, helt underbart att vara ute och titta på allt det vackra speciellt då snön ligger vit.
naturligtvis är det lite oroande utifrån vårt ansvar för en hållbar utveckling med detta frosseri med all denna elförbrukning men kan ändock inte låta bli att njuta av allt det vackra.
själv har jag försökt att hålla en lite lägre profil i år, inte så mycket ljus utomhus även om barnen tjatar en del.
"njut av grannarnas ljusfrosseri" säger jag

när man går runt på gatorna och tittar så kan jag inte låta bli att funderar hur folk har det bakom sina fönster och kanske framför allt hur det är i de hus där inte advent ännu verkar ha kommit, är det kanske en religiös övertygelse? ett jehovas vittne eller en laestadian? 
hade en gång grannar som inte fick upp sina adventssaker förrän till julaftonens lunch men i gengäld så kunde vi njuta av deras adventsprydda fönster fram till påskafton då plötsligt tomten byttes mot påskkärringen.
lite oroade kunde man vara över hur deras barn upplevde att inte få vänta in julen ordentligt med allt vad det innebar för barn men nåväl även de små liven har blivit kloka unga vuxna som verkar ha det bra enligt den senaste informationen jag fick om de gör som sina föräldrar och tar både väntan och julfirandet på en gång förtäljer dock inte historien.

nåja, historierna bakom de julprydda (eller icke prydda) fönstren och trädgårdarna är nog säkert intressanta men för mig handlar det bara om att ta tillfället i akt att njuta och vänta. 

regi 
 


äter ibland när tillfälle ges på restaurang elverket, ett ställe som rekomenderas starkt för både lunch och middag, i veckan hörde jag ett samtal om regi:
ibland blir det inte som regissören tänker sig dramat

att skriva ett drama och försöka regissera dramat utan att ha skådespelarna med på banan, skådespelare som vare sig förstår sina roller och inte heller blivit vidtalade om vilka roller de ska ha.

hur ska då regissören/a komma vidare?

Ja, det kanske kan vara bra att avbryta regin sätta sig ner och fundera, hur gör vi nu?  hur ska vi få med skådespelarna? göra om dramat så att alla är med på uppsättningen? tala med skådespelarna?

 

Ja, många sätt kan vara bra utom de dåliga om man vill att dramat ska sluta bra.

 

ibland verkar regissörer tappa greppet om dramat och regin.

ibland finns regissörer som istället för att skriva om och ge ny regi försöker hota sina skådespelare till att göra som de vill.

oftast fungerar det inte, det brukar sluta illa med skådespelare som slår ifrån sätter ner foten och säger NEJ!  Och då slutar dramat illa och publiken skakar sina huvuden och tänker att ”det var en dålig regi, synd om skådespelarna”

 

ibland blir det så illa att regissören som man kan förstå är lessen över att dramat inte blev som den ville i stället för att fundera över vad som gick fel skyller ifrån sig och lägger allt på skådespelarna.

 

man kan ibland se regissören ”tappa greppet” och göra allt för att skada skådespelarna och i vissa fall de som finns runt skådespelarna.


och det är illa och sorgligt, inte bara för skådespelarna och publik utan även för regissören.


om regissören fortsätter hota och skylla på skådespelarna, ja då vill nog inte skådespelarna sätta sig ner och prata om fortsättningen.


vore bättre om regissören satte sig ner och kanske sa ”ok, det blev lite tokigt det här, förlåt men vi får skriva om lite, hur tänker ni?”

”Ja", skulle kanske skådespelarna säga, "det är ok, vi tänker så här”

 Det viktiga är ju publiken och att de ska må bra av dramat!


men vi som bara sitter på restaurangen vi betraktar, lyssnar och tänker att vi har tur som inte är med om sådana dramor, vi tar för oss av den goda maten och låter oss väl smaka.

kanske vi kommer hem tar en drum och funderar hur regin i vårat eget liv ser ut men nåväl det är ett annat drama......


heja Elinhushållningssällskapet anfaller....tänkte mig en ganska lugn december, kanske bara en liten stjärna i fönstret inte mycket krimskrams bara lite…
men jag har blivit överkörd, hårt överkörd.

 

All krimskrams som finns är framtaget (bävar för energislösandet och det globala ansvaret) inget krams klarar sig på egna ben utan måste absolut kopplas in i elnätet.

Nåväl det får man väl stå ut med och lite trevligt är det ju med lite blingbling

Men när det kommer till bakandet tyckte jag att konditoriet bakar goda lussekatter och vem har godare pepparkakor än ”Mor Anna”?

Nope, det duger inte!

Hembakade ska det vara, lussekatter och pepparkakor (köpt deg) bakades förra helgen och visst, jag förnekar inte att det är trevligt se tonåringar som bakar medan man dricker lite glögg och njuter av dofterna (tonårsdottern lyckades därtill baka sina underbara vanillinbullar) nåja jag slöade inte och bara drack glögg utan fick i uppdrag att stryka och sätta upp julgardinerna.

 

I helg blev det ett crescendo i julförberedelser, nu dög inte köpt pepparkaks deg utan jag tvingas göra min första deg och ska sanningen fram så slår de Mor Annas pepparkakor även om färgen på degen inte på något som helst sätt påminde om min gamla mors deg.

Pepparkakor, lussebullar, knäck och godis och vi har bara kommit till 2:a advent!!!

Njuter av dofter, julmusik och provsmakar glatt och räknar på hur många spinningpass som måste tas…

 

Nu undrar dottern när vi ska ta in julgranen och göra pepparkakshuset?

”hur tänkte du nu?  julgranen tar man in dagen före julafton och vi åker bort hela julen”

"pepparkakshus har vi inte haft sedan du var liten!" 

Har jag börjat haja läget om vem som bestämmer i huset  så kommer vi att ha en julgran och ett eget designat pepparkakshus till 3: advent.


 

Ny tider nya traditioner!

kära bloggstalker

 

....jag ska inte ironisera över hur det är ställ med arbetsmoralen när man läser bloggar och skriver kommentarer på bästa arbetstid eller hur det är ställt när man som man i en aktningsvärd ålder istället för att dricka öl eller en god whisky och prata om livets väsentligheter när man träffar sina vänner istället nagelfar bloggar, läser mellan rader och tolkar den som fan tolkar bibeln, nej istället känns det sorligt, inte för mig som bloggare utan att det är så.

Nej, inte en sekund tror jag att du misströstat om huruvida jag läst dina kommentarer på denna och närliggande bloggar, att välja att inte publicera kommentarer är en bloggares rätt och också ett ansvar man har, jag har valt det för att skydda de som finns mig nära, att publicera kommentarer som är hotfulla och kränkande och som nog är skrivna i affekt tror jag inte (och tar det ansvaret) är lämpligt.

Om du som läsare känner dig träffad över mitt ironiserande över mitt liv, det som händer omkring mig eller andra, ja, då får det stå för dig, vad säger ”the book” om grandet och bjälken?

” Att se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget".”

 

En förlupen  julkula kan få en del engagerade och till att agera, jag väljer att ironisera över det jag hör.

Tjuvar i min närhet? ja närmare än du nog vill se, alla har vi nog stulit något från den andra men vissa stölder kan inte polisen göra något åt.

Att knacka på och fråga, hur gick det med kulan?  Ja, har vi kommit så långt?  

Kanske någon borde knacka på hos den andra och säga

-får jag låna lite av din tid?

-jag vill lägga saker tillrätta. förklara varför mina känslor sårat och skadat dig och de som finns dig nära.

-jag är lessen över att jag inte kunde hantera det på annat sätt än att vara lismande och fjäskande inför dig när jag bakom din rygg stal det som du då värdesatte som en av de mest värdefulla ägodelarna i din samling av dyrgripar.

-jag är lessen över det som hänt och ber att få böja min nacke och be om förlåtelse, i dag gläder det mig att förstå att du har det bra och verkar lycklig och jag kommer inte att försöka skada den lyckan för dig eller de som finns dig nära.

 

Jo, då hade jag svarat,

-din knackning på min dörr gläder mig, får jag bjuda på en fin 10-årig Lagavulin?

-jag skulle tacka dig, för utan dig hade jag nog inte varit den jag är idag eller där jag är i dag, utan dig hade jag inte fått en resa ner i de djupaste mörkaste dalar och upp i det ljusaste underbara berg eller upplevt lyckan att hopp på tåg som passerar.

-visst är det förlåtet, allt som skett och varit nu går vi vidare och tar hand om det som är något värt för oss.

 

 

…..men vem är jag att komma med förslag eller moralisera över livet eller vad man ska eller inte ska, nej min roll är att blogga, ironisera och förundras.
statistik, kulor och resorja, tänk va de sätts igång saker, ett litet bloggande om det lilla livets vedermödor

statistiken skjuter i höjden och kulorna rullar in (nu snackar vi om andra kulor än de som hängs i granen eller som hänger någon annanstans)
visst måste det finnas roligare saker att göra än att läsa bloggar?   eller kanske har jag missat något?   kanske livet är bloggandet, att läsa bloggar och leva genom bloggen (andras eller egen) eller så bloggar vi för att vi har det, ett liv.  

nåja, ligger här och bloggar för roa och passar på att njuta av en drum Oban, att någon kanske  får något att hänga upp sig på för att jag bara ligger här och njuter ja då handlar det väl mest om någon mer än bloggaren.

var kommer resan in?  jodå målet med bloggandet är inte bara att roa utan att få de så berömda kulorna att rulla in (nu var vi inte i grankulan heller...) målet med bloggen var en resa till London, nu tar den mig till NY och snart hamnar jag nog på en välbehövlig semester på ett trevlig litet hotell i Brasilien......ja, tänk va de sätts igång saker.............
ps: såg en trevlig liten liten adventsstake i dag, undrar var jag kan få tag på en sådan? ds  

  


RSS 2.0