regi 
 


äter ibland när tillfälle ges på restaurang elverket, ett ställe som rekomenderas starkt för både lunch och middag, i veckan hörde jag ett samtal om regi:
ibland blir det inte som regissören tänker sig dramat

att skriva ett drama och försöka regissera dramat utan att ha skådespelarna med på banan, skådespelare som vare sig förstår sina roller och inte heller blivit vidtalade om vilka roller de ska ha.

hur ska då regissören/a komma vidare?

Ja, det kanske kan vara bra att avbryta regin sätta sig ner och fundera, hur gör vi nu?  hur ska vi få med skådespelarna? göra om dramat så att alla är med på uppsättningen? tala med skådespelarna?

 

Ja, många sätt kan vara bra utom de dåliga om man vill att dramat ska sluta bra.

 

ibland verkar regissörer tappa greppet om dramat och regin.

ibland finns regissörer som istället för att skriva om och ge ny regi försöker hota sina skådespelare till att göra som de vill.

oftast fungerar det inte, det brukar sluta illa med skådespelare som slår ifrån sätter ner foten och säger NEJ!  Och då slutar dramat illa och publiken skakar sina huvuden och tänker att ”det var en dålig regi, synd om skådespelarna”

 

ibland blir det så illa att regissören som man kan förstå är lessen över att dramat inte blev som den ville i stället för att fundera över vad som gick fel skyller ifrån sig och lägger allt på skådespelarna.

 

man kan ibland se regissören ”tappa greppet” och göra allt för att skada skådespelarna och i vissa fall de som finns runt skådespelarna.


och det är illa och sorgligt, inte bara för skådespelarna och publik utan även för regissören.


om regissören fortsätter hota och skylla på skådespelarna, ja då vill nog inte skådespelarna sätta sig ner och prata om fortsättningen.


vore bättre om regissören satte sig ner och kanske sa ”ok, det blev lite tokigt det här, förlåt men vi får skriva om lite, hur tänker ni?”

”Ja", skulle kanske skådespelarna säga, "det är ok, vi tänker så här”

 Det viktiga är ju publiken och att de ska må bra av dramat!


men vi som bara sitter på restaurangen vi betraktar, lyssnar och tänker att vi har tur som inte är med om sådana dramor, vi tar för oss av den goda maten och låter oss väl smaka.

kanske vi kommer hem tar en drum och funderar hur regin i vårat eget liv ser ut men nåväl det är ett annat drama......


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0