morgontimmar i midsommerja, att vakna tidigt på morgonen kan vara skönt.
en lördag morgon när man vaknar av sig själv klockan 0600 och tänker "oj"
inser att "nä, dra igång musik och damsugare uppskattas nog inte"
vad gör man då?  "nä, gräsklippning är nog lika uppskattat som musiken och damsugaren, det  lägger jag ner"
jo, tar en morgonlatte, läser tidningen och när det är klart avslutar paganinikontraktet men sedan då?
klockan är bara 0730 och fortfarande så funkar det inte med musik, damsugning eller gräsklippning.
svara på sms och samtal som kom igår när jag sov för att kunna vakna tidigt? nää skulle inte uppskattas.
jo, jag leker lite morden i midsommar! det är tyst och diskret, mord? ja ingen här i huset som just nu som skulle behöva bli bragd om livet även om en och annan skulle behöva rispas som en liten varning om vad som händer om man inte håller ordning lite.
morden i midsommer är mer de gröna vackra trädgårdarna fulla med blommande rosor och utblommande rosor.
så jag tar min sekatör och vandrar runt i bland mina rosor och klipper och ansar (hårt hårt) leker att jag befinner mig just i midsommer i min prunkande trädgård ansar mina rosor, sprayar lite lusmedel och beundrar en ny rossort och dess vackra knopp. nä, inte fann jag något morgonstelt lik bland rosbuskarna, nä, inte var det någon som flög på mig bakifrån och slog en spade i mitt huvud.
inte var det mycket till morden i midsommer förutom just den prunkande trädgården och vore det upp till mig kunde min prunkande trädgård lika gärna se ut som en scen ur the road, ja just det inte ett grässtrå!

men nu är klockan så mycket att jag kan dra igång musiken, damsuga mitt ansvarsområde (japp sådant har jag!)
för att därefter ta en liten förmiddags vila eller som vi säger en stödvila!


 

vissa tider på året


är mer av allt än andra tider.
kräver mer av fettförbrännande träning än andra.
mer av ödesdigert kak och tårtätande.
mera av sång och heshet.
det kan inte bli annat när tre av barnen fyller år samma vecka (inte att förglömma släktingar som mödrar och systrar och annant löst folk)
och inte bara barn utan nya familjemedlemmar ersätter utbytta med att också klämma in sig just här. 

nu kan man vara glad att barnen inte längre förväntar sig sång på morgonen (eller är det bara jag som struntat i det och de ligger där och längtar?)
och inte har de långa listor på saker de önskar sig (ja, det gör ju det hela inte lättare förståss)

nä inga småbarns kalas, utan 24- åringar som firas med kakkalas, 16-åringar som firas med standupp och hundratals människor som sjunger jag må hon leva och som sedan får utstå råa skämt hela kvällen.
18-åringar som firas på restaurang med champangen, djupdyk och en ny medlem i djurfarmen.

visst är det skönt när veckan är över om man kan övergå till lungt lunkande utan att hålla check:

vad önskar du dig?
vad vill du ha för mat?
vilken tårta vill du ha?
har du köpt presenter till dina syskon?
du glömmer inte att gratta!
kommer du?
ska vi sjunga nu?

nåja veckan avslutades med en trevlig middag med alla födelsedagsbarn och annat löst folk och skålande i en väl avkylld Lanson!

  


Estnisk parlör

man slutar aldrig att lära sig saker, ungefär som när man tidigt en söndag morgon på väg hem råkar upptäcka småbarn som gör bus och man som god samhällsmedborgare försöker avstyra det hela och helt respektlöst blir tilltalad "djävla senila gubbdjävel det är för sent för dig att vara ute"  att jag den borne 28-åringen blir kallad för djävla senila gubbe, "nope" den ungen hamnar på akuten sanna mina ord och han lärde sig att inte vara ful i mun en bra erfarenhet för det kommande livet.

men nåväl det var ju inte detta vi skulle snöa in på utan ”estniska parlörer”.
estniska är ju inte så svårt för oss att förstå och under min spa resa till estland i sällskap med en drös syskon, respektive makar och för de som inte är så gifta medföjlande "hotellgäster" har jag fått lära mig en del nya.

en "stöd vila" är en vila som man tar lite då och då för att orka med spabehandlingar, bastusessioner eller varför inte för att orka ränna ute, kan också tydligen användas för de som vill låsa in sig på rummet för en stunds avskildhet.

en "stöddrink" tas med jämna mellanrum speciellt inför måltider och gyttje behandling för att avtrubba lukt och smaklökar.

"mycket fint" och "mycket gott" är ett ord som man efter en stund (några dagar i sällskap med nära och kära) skall tas med en nypa salt och den nypan bör vara så stor så att den lägger sig som ett täcke över maten och då kan "stöddrinken" ha varit bra att ta innan om nu saltet inte blir insmort på kroppen i saltbastun (rekommenderas efter gyttjebehandlingen) eller i sina lungor insupen i saltkammaren tillsammans med nervlugnande musik och ljus.

vid åsynen av den ryska brotterskan som istället för nacke har förvandlat den till muskler och är så bred att hon går sidledes genom dörrarna för att armmusklerna är så stora att händerna befinner sig femtio centimeter från kroppen i normalt läge (tänk om hon inte gick i sidläge hur hennes händer skulle slå i dörrkarmen, dunk! dunk! stackar dörrkarmar!) behövs också en "stöddrink", när du ser på ditt schema att hon går in på rum 317 där du om en stund ska få massage.

"stödvila" tas alltid efter en halvtimme i infrabastun (den mest välbesökta) infrabastun har den välgörande effekten att kroppen inte bara hettas inifrån och ut på det mest plågsamma och långdragna sätt utan också förbrukar 600 kalorier på en halv timme, så då förstår man att det var näst intill omöjligt att få plats,. vilken tur för oss män med lite (stor eller större) bilring att förbränna (alla män) att vi hade med oss våra respektive som med jämna mellanrum såg till att vi fick en stund i infrabastun, serverade oss vatten, höll tiden och sedan såg till att vi fick vår "stödvila" efter den krävande kaloriförbränningen. 
att infrabastun sedan har en bieffekt att höja potensen det hade nog ingen läst om

"stöddrink" kan också användas till att lära den unge mannen i baren hur man ska göra drinkar, visst en öl och en GT i all ära men i bland kräver stundens alvar något mer avancerat och är man sedan tio personer som ska provsmaka varje ny drink ja då blir det till slut ganska många "stöddrinkar" för den unga bartendern att göra tills någon kommer fram till att vi gör en jätte "stöddrink" ett ölglas med B52 X 10 (viss oro spreds när drinken skulle tändas) japp, den "stöddrinken" kommer inte den bartendern att glömma (hur kan han det med fotot som han nu har upphängt i sin bar?)  att sedan B52 X 10 aldrig verkade ta slut hur mycket som än sögs fick en förklaring i en insmugglad vodka som råkade hamna i glaset på slutet men som ingen annan än smugglarna kände av.

"mycket fint" är också sådant som man säger till den som ska in i gyttjebehandlingen efter dig, för hur fint känns det inte att inför den råbarkade behandlerskan tvingas klä av dig näck, få påklä dig i en engångs string (nu snackar vi string, string i nät) innan du lägger dig på 5 centimeter illaluktande gyttja och behandlerskan smörjer hela din kropp i gyttja packar in dig i plast  och täcken och medan du ligger där svettandes i den heta gyttjan undrar varför du har på dina string när behandlerskan redan sett dig nakenfis och sedan plötslig kommer ihåg att dottern skickat dig ett sms där hon undrat om "allt är väl? du ligger väl inte mördad och styckad i en plastpåse? du vet väl att estland är ett farligt land!" "jag har bara kommit in i plastpåsen än, hon skrev inget om gyttja" nåväl "mycket fint" är det enda du kan säga till dem som kommer efter dig i ren chock och efter att överlevt detta kan en "stöddrink" behövas.

"stödvila" tas också efter att du varit ute på botanisering bland den estniska floran, att sedan maken samtidigt som exkursionen vidtagits suttit i infrabastun gör ju bara att "stödvilan" kan tas tillsammans.


nåväl nu är det ju inte så att alla dessa behandlingar bara görs på måfå, nejdå allt är ordinerat av den lilla estniska läkaren som noggrant ställt en diagnos på dina problem tagit ditt blodtryck, avslutar med "mycket bra" och du går ut med ett behandlingsschema utan att du förstår om och hon pratat estniska, ryska, finska, samiska eller mienkilie, att du sedan inser att du plötsligt kan alla dessa språk gör att du behöver en "stöddrink

japp, fler resor på spa med syskon och deras respektive ligger i pipeline, efter fem dagar njutning i spadet och av varandra, kan det bli annat? och det finns mer bra parlörer att lära sig!
ett önskemål är dock att få åka till ett spa med gourmet mat för att slippa äta så mycket!
har ni varit på ett spa, där ni varje måltid äter så mycket bara för att försäkra er om att ni står er över nästa måltid om den skulle vara "mycket god"?  för du kan ju inte tillbringa all din tid tid med "stödvila" efter att ha suttit i infrabastun för att förbränna alla kalorier du fått i dig när det finns så "mycket fint" att uppleva och så underbara människor att njuta av spa livet med!

RSS 2.0